Bleijerheide

  Bleijerheide

Dit stadsdeel is een van de oudste buurten van Kerkrade, vlak bij de Duitse grens gelegen. Vroeger bestond het alleen uit heel grote weilanden, deze behoorden de familie Meijer en Roeks toe.


De twee oorlogen zijn niet spoorloos aan dit stadsdeel voorbijgegaan. Oude foto’s, in bezit van het archief Kerkrade  (dhr. Klinkenberg) laten dit overduidelijk zien.


Iets dat er altijd lijkt te zijn geweest is het jongenspensionaat op Pannesheide. Nu  meer dan vervallen, maar het hoofdgebouw staat er nog. In de directe omgeving ervan is opnieuw gebouwd.


Vroeger  werd hier heel veel gesmokkeld. Dit kan men nog bekijken in het museum aan de grensovergang de Locht. De bevolking is nog steeds half Duits en half Nederlands; dit levert niet veel problemen op behalve als het om voetbal gaat. Dat is soms niet zo fraai, maar gelukkig tijdelijk van aard.


Vroeger waren er ook veel kleine zelfstandigen. Van het Maria Gorettiplein tot  Pannesheide waren er wel vijf slagers, twee groentewinkels, een groot supermarkt (Vivo), drie bakkers met lekkere Limburgse vlaai, een opticien, een fietsenwinkel, twee bloemisten, twee banken (waar men nog alle geldaangelegenheden kon regelen), een postkantoor, een speelgoedwinkel en een slijterij. Het  Dr.Ackensplein was toen een groot ‘trefcentrum’ met meer dan vijf cafés, waar van nu nog net eentje over is.


Het verenigingsleven bloeide en het ‘samen in de wijk’ werd groot geschreven: buren hielpen buren, er werd samen gespeeld op straat, geroddeld, geruzied en er werd samen gevierd.


Zo heel langzaam aan is alles verdwenen. De winkels, de voorzieningen die het leven nodig heeft en ook de gezelligheid lijkt uit de buurt verdwenen. De werkloosheid is hoog, de drugshandel bloeit. De politie of stadswacht surveilleert niet voldoende. De mensen trekken de deur achter zich dicht en doen niet meer mee aan het leven in de buurt.


Copyright 2000 - 2018 © All Rights Reserved